More Website Templates @ TemplateMonster.com - December 16, 2013!

Decàleg del catalanoparlant

Pel professor Dr Tilbert D. Stegmann de l'institut Für Romanische Sprachen

Und Literaturen der J.W.Goethe-Universität. Frankurt am Main. Alemanya.


1. Parleu la vostra llengua sempre que pugueu, especialment amb la família, els amics i els coneguts. Feu-vos el propòsit de parlar català als qui sabeu que us entenen, encara que fins ara els hàgiu parlat en castellà.


2. Sigueu respectuós amb tothom que parla una altra llengua però exigiu que els altres siguin respectuosos amb la vostra.


3. Adreceu-vos en català a tothom: al carrer, per telèfon, a la feina, etc. Si us entenen continueu parlant-los en català encara que us responguin en un altre idioma.


4. Als coneguts vostres que encara no comprenen bé el català, animeu-los a provar de comprendre`l, parleu-hi a poc a poc i expliqueu-los de tant en tant algunes paraules.


5. Si veieu algú que s´esforça a parlar en català ajudeu-lo i demostreu-li que valoreu el seu capteniment.


6. Deixeu de corregir qui no vulgui ésser corregit però doneu l´exemple de demanar a persones o a entitats autoritzades quines expressions incorrectes cal substituir. Ajudem-nos els uns als altres a mantenir un català viu i bo.


7. Respecteu les diferències regionals del català. Parleu amb mallorquins, valencians, rossellonesos, etc i coneixeu els accents i mots diferents que tenim tots. Aquesta és la riquesa del català com de totes les llengües.


8. Feu-vos subscriptor de diaris i revistes en català i que siguin en la nostra llengua les lectures que feu, els espectacles a què assistiu, els programes de ràdio que escolteu, la televisió que us mireu, etc. Fem allò que havia estat prohibit durant tants anys.


9. Preneu la decisió d´escriure totes les cartes i notes en català. A partir d´avui poseu sempre el vostre nom en català. Ompliu-hi els talons. Feu canviar els vostres papers impresos, els rètols, etc. Fóra ben trist que per estalviar despeses deixéssim de donar testimoni de catalanitat.


10. Exigiu a tothom, fins i tot les institucions més rutinàries que us escriguin en català. Feu-ho amablement. No vulgueu perdre el temps i nervis lluitant contra els enemics declarats de la llengua del país. Deixeu-los de banda. Tota persona que defensa la seva pròpia llengua sense agredir a ningú té el dret al seu costat.