BRUSCA

Genealogia

Llinatge originari de Catalunya i estès pel Regne de Valencia des de la seva conquesta. Abans d'aquesta eren a Catalunya els Brusca Senyors de Paüls, del partit judicial de Tortosa i província de Tarragona.
L' historiador Mossèn Jaume Fabrer cita al cavaller Jaime de Brusca, Senyor de Paüls, que va passar a les guerres de Valencia amb dos germans seus (un d'ells anomenat Joan), servint a costa seva al Rei Jaume I d'Aragó, i per ser d'una de les cases mes conegudes en aquells temps, foren molt afavorits per l'esmentat Monarca.
Dos d'aquest germans, Jaume i Joan de Brusca, foren els primers que, amb molta cavalleria, varen conquerir el lloc de Polpia (anomenat avui Polpis) i els pobles de Canet lo Roig i Tirig, per facilitar el setge de Burriana, tots ells a la província de Castelló. El Rei d'Aragó Jaume I, va premiar els seus serveis donant-los en senyoriu les viloles d'Albocàsser i de Tirig, i atorgant-los altres mercès.
El germà gran, Jaime de Brusca, es va establir i va crear casa nova a la ciutat de Tortosa, deixant descendents en aquesta ciutat que van continuar el cognom fins a temps moderns. El segon germà, Joan de Brusca, va fundar casa-solar a la ciutat de Morella (Castelló), i els seus descendents es van emparentar amb la família Despuig. El tercer germà va lluitar en la conquesta de Xàtiva, deixant allí també successors.

De la Casa de Morella, i un descendent del seu fundador, Joan de Brusca, va estar:

I. Miquel de Brusca, de qui van seguir:

1. Ramón de Brusca, que segueix, i
2. Lluis de Brusca, Doctor en Ambdós Drets.

II. Ramón de Brusca, va estar Senyor d'Ortells, poble del partit judicial de Morella, i es va casar amb Aldonza de Despuig, amb qui va tenir a:

1. Joan de Brusca i Despuig, que segueix.
2. Ramón de Brusca i Despuig, Cavaller de l'Hàbit de Sant Joan, del Gran Priorat de Catalunya, i
3. Lluis de Brusca i Despuig, també Cavaller i Comendador de Sant Joan, amb les encomandes de Villarluengo i la Cañada, i
4. Mossèn Guillén Joan de Brusca i Despuig, Doctor en Ambdòs Drets, Ardiaca d'Orihuela, Canonge de Segorbe i Albarrasí, Capellà del Rei i Comissari Apostòlic a la divisió dels Bisbats de Jaca i Barbastro.

III. El primer, Joan de Brusca i Despuig, va estar Senyor d'Ortells i es va casar amb Isabel de Juan, de qui van nàixer:

1. Damià de Brusca Despuig i Juan, i
2. Mossèn Guillén de Brusca Despuig i Juan.

IV. Damià de Brusca Despuig i Juan va estar Senyor d'Ortells i es va casar amb Aldonza Santapau, filla de Juan Santapau, Cavaller d'Aragó, deixant molta descendència.

 

Carta d'Albocàsser (extracte)

Nos, Balasc d'Alagó, en l'escriptura present donem a Joan de Brusca per a poblar la terra i la regió de Coves de Vinromà el que s'anomena Albocàsser perquè Vos, amb trenta mes, pobli la totalitat d'aquesta terra. Els seus límits comencen a Valltorta ........... Els atorgadors reserven pel seu exclusiu us els molins de vent i forns. Els cessionaris exercitaran la devoció religiosa i també obeiran totes les lleis ......... Aquesta carta prohibeix a qualsevol altra persona de prendre aquesta terra dels Brusca ........ Aquesta donació ha estat feta el 25 de gener de 1277 per Bartolome, l'escrivà del Senyor Balasc d'Alagon i ha estat signada amb la seva marca.

Ultima modificació: 07/06/2016 © Pere Brusca - 28/01/2002